top of page

Lonkkavaivat

Lopetin kovan harrastejääkiekon vuonna 2013. Pelasin siis aina maalivahtina. Sen jälkeen minulla ovat voimistuneet lonkkavaivat. Niitä alkoi ilmetä kun pelasin höntsäämällä pari vuotta, tosissaan pelaamisen lopettamisen jälkeen.

Nyt viimeisen syksy-talvi-kevät -aikana kivut ovat vain voimistuneet.

Kipuja syntyy esim. kun seison keinuvassa linja-autossa, koukistan jalkoja liikaa, nostan nilkan toisen jalan polven päälle istuessa, liukastuessa tai huonossa asennossa istuen.

Kipu on vahvaa säteilyä lantion ulkopuolella ja nivusiin ja jopa reisiin asti. Jopa selällään maatessa tuntuu säteilyä. Tällöin kävely on hankalaa.

Särkylääkkeet lieventävät näitä kipuja hyvin vähän.

Kävin viimeviikolla röntgenkuvissa. Niistä vaiva selvisi.

"Jääkiekossa lonkkanivel saattaa vaurioitua sivulta tulevan suoran iskun seurauksena. Tällöin löydöksenä voi olla nivelruston lohkeama tai rustoreunuksen repeämä. Akuutin tapaturman lisäksi lonkkaan voi kehittyä myös rasitusvammoja.

Luisteluasento kuormittaa lonkkaa koukistettuna, loitonnettuna ja hieman sisään kiertyneenä. Maalivahdin torjunta-asento lisää tätä koukistusta ja sisäkiertoa, etenkin nykymallin mukaisessa perhostorjunnassa (V-tyyli), jossa maalivahti ”menee jäihin” ja suojat makaavat sisäreunoiltaan tiiviisti jään pinnassa.

Kuvatussa asennossa lieväkin reisiluun kaulan ja pään rakennepoikkeama voi kuormittaa lonkkamaljan etuyläosan rakenteita ja rustoreunusta. Toistuessaan tällainen rasitus aiheuttaa pinnevaurion eli FAI:n (femoro-acetabular impingement)" ???

Esimerkkikuvia asennoista/tilanteista, jossa tätä kulutusta tapahtuu:

kuva: https://pixabay.com/fi/jääkiekko-talviurheilu-maalivahti-263713/

Maalivahdin V-asento, rebound-tilanne.

kuva: https://pixabay.com/fi/j%C3%A4%C3%A4kiekko-goalie-tavoite-urheilu-995273/

Luvassa siis kai on ortopedillä käynti ja/tai fysioterapiaa.

Onneksi ei ollut mitään vakavampaa...

Tiedon lähde:

http://docplayer.fi/4253784-Lonkat-kovilla-jaakiekkomaalivahdin-perhostorjunnassa.html

Kuvat: Pixabay


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page